Afdrukken

Wolf! Van ons platteland tot onze verbeeldingswereld

Wolf!

Van ons platteland tot onze verbeeldingswereld

07/02/2012 > 02/09/2012

De wolf, dier vol symboliek uit onze dierenverhalen, fabels en legenden, maakt net zo goed deel uit van de geschiedenis als van de wereld der mythen. Vanuit dit dubbele perspectief komt uit de analyse van de relatie tussen mens en wolf het beeld naar voren van een dier dat graag gezien en bewonderd wordt, maar dat ook gevreesd en zelfs misprezen wordt. Op die manier ontstaat een complexe fantasiewereld die voortdurend twijfelt tussen gevoelens van aantrekking en afkeer. In onze streken zijn al meer dan een eeuw lang geen wolven meer te vinden, maar paradoxaal genoeg blijft het collectieve geheugen van onze streken steeds opnieuw een rijke en veelzijdige kijk op dit dier ontwikkelen. Het is duidelijk dat de wolf nog steeds in onze fantasiewereld rondloopt. Daar zijn voorbeelden genoeg van, kijk maar naar de literatuur, de volkstradities, de kunst, of gewoon de uitdrukkingen in ons dagelijks taalgebruik, even zoveel uitdrukkingen van een fantasiewereld die dit onverwacht rijke thema illustreren: van de Oudheid tot in de 20e eeuw, van de Gallische munten tot de straten van La Louvière.

Afwisselend historisch, sociologisch of etnografisch, biedt de tentoonstelling Ô Loup ! beelden uit verschillende tijdperken, als even zoveel uitnodigingen om deze vaak voorkomende maar desondanks weinig bekende figuur te demystificeren. Dat is onder andere het geval bij de talrijke sporen van de wolvin in de Gallo-Romeinse iconografie, op een monumentaal schilderij dat de aanval uitbeeldt van een wolf uit onze bossen op een kudde schapen, bij een indrukwekkende wolvin waar koning Leopold I jacht op maakt of ook nog bij de Weerwolf van Lucas Cranach de Oude.

Naast deze talrijke zeldzame of kostbare stukken volgt de expositie de wolf stap voor stap doorheen verschillende expressievormen: de jeugdliteratuur, de fotografie en de beeldhouwkunst, waarin auteurs en kunstenaars ons opmerkelijke evocaties hebben nagelaten van een dier dat meer dan ooit tot onze verbeelding spreekt.


RONDOM DE TENTOONSTELLING

- Catalogus (FR)

- Bezoekersgids (FR en NL): 4€

- Ludiek document voor een bezoek met het hele gezin: gratis op aanvraag aan het onthaal


GRATIS RONDLEIDINGEN op zaterdag 12 mei en 30 juni om 14u

Reservatie verplicht : 064/ 27 37 08 of sp(at)musee-mariemont.be

Het Koninklijk Museum van Mariemont is open van dinsdag tot en met zondag en feestmaandagen, van 10u tot 18u. 

 

Telefoon : + 32 (0)64 21 21 93

 

E-mail : info(at)musee-mariemont.be

 

Het Park van Mariemont is open van 8u tot 18u.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is binnen en buiten geopend, mits reservering (+32 (0)64 27 37 63).

 

De bibliotheek : open mits reservering (+32 (0)64 27 37 78).

 

Dank u voor uw begrip !

En tot binnenkort !