Afdrukken

2022 : Chinese Vrouwen. Een modern avontuur

 

 

Een op vijf vrouwen ter wereld is Chinese.

Toch werd er tot op heden geen enkele tentoonstelling aan hen gewijd.

 


Infos

« Chinese Vrouwen. Een modern avontuur »

Tentoonstelling van: 02 april 2022 - 23 oktober 2022. De tentoonstelling wordt gehouden in de kamer genaamd "salle carrée" op verdieping -1 van het museum.

Adress : 100 chaussée de Mariemont, 7140 Morlanwelz, Belgique

 

 

Les femmes portent la moitié du ciel sur leurs épaules, affiche de propagande, Chine, 1974 (c) Musée départemental des Arts asiatiques, Nice
Robe de femme, Chine, fin 19e siècle (c) Musée royal de Mariemont

Over de tentoonstelling

In 2022 blaast het Koninklijk Museum van Mariemont een belangrijk deel van zijn identiteit - Aziatische kunst en beschaving - nieuw leven in en biedt het een nieuwe kijk op China. Chinese Vrouwen. Een modern avontuur neemt je mee op een originele reis om de Chinese vrouwen te ontdekken tijdens de meest getormenteerde eeuw in de Chinese geschiedenis, tussen oorlogen en revoluties, de 20e eeuw. De tentoonstelling is een echt sociaal fresco en schetst de evolutie van dit vrouwelijke avontuur: werkende vrouw, vechtende vrouw, modelvrouw...  Uiteindelijk biedt het een vernieuwd portret van de moderne vrouw, ver van de stereotypen die stammen uit het einde van de 19e eeuw.   

 

Aan de hand van authentieke voorwerpen (jurken, juwelen, marionetten, enz.) en visuele en audiodocumenten ontdekt de bezoeker het dagelijkse leven van de vrouwelijke bevolking en de heldinnen die door de literatuur en de film zijn gepopulariseerd. Het parcours omvat zelden tentoongestelde stukken, bruiklenen van zeven Belgische en Franse instellingen, alsook de collectie propaganda-affiches van Jasmine Sour, die voor het eerst aan het publiek wordt getoond. 

 

De Chinese vrouw bevraagt de culturele, politieke en maatschappelijke krachten die ons leven vormgeven en ons inzicht geven in onze hedendaagse samenleving.

Partnerschap met Mundaneum 

Het Koninklijk Museum van Mariemont heeft zijn krachten gebundeld met die van het Mundaneum Mons voor de tentoonstelling "Vrouwenportretten. Verhalen voor een geschiedenis" (31 maart 2022 - 20 november 2022). De twee tentoonstellingen bieden een dwarsdoorsnede van de positie van de vrouw in de 20e eeuw.

 

Van schaduw tot licht... De tentoonstelling belicht vrouwen die onzichtbaar zijn in de geschiedenis. Anonieme vrouwen, heldinnen, strijdsters, artiesten, visionairs... al deze verhalen vertellen het verhaal van de Belgische vrouwen op de weg naar emancipatie en de verovering van hun rechten. Door deze vrouwen zichtbaar te maken in deze collectieve geschiedenis, kan iedereen zich inzetten om een meer rechtvaardige en legitieme geschiedenis op te eisen. Meer info

Het Koninklijk Museum van Mariemont is open van dinsdag tot en met zondag en feestmaandagen, van 10u tot 18u. 

Telefoon : + 32 (0)64 21 21 93

E-mail : info(at)musee-mariemont.be

 

Het Park van Mariemont is open van 8u tot 19u.

 

La Terrasse de Mariemont (restaurant) is binnen en buiten geopend, mits reservering (+32 (0)64 27 37 63).

 

De bibliotheek : open mits reservering (+32 (0)64 27 37 78).

Dank u voor uw begrip !

En tot binnenkort !


 

 

COVID SAFE TICKET+: het CST is niet meer nodig om het Museum te bezoeken! Het dragen van een mondkapje is niet meer verplicht (behalve in de lift) maar voor de rest wordt nog steeds aangeraden. Wij danken u alvast voor uw begrip.